Hebben jouw klanten de financiële middelen om je te betalen?

Een goedlopend bedrijf maar toch failliet kunnen gaan?

Misschien is het jou of een kennis wel eens overkomen: de onderneming loopt goed en dit lijkt de komende tijd ook zo te gaan, tot een debiteur weigert te betalen. Dit kan grote gevolgen hebben voor een klein bedrijf. Als er hierdoor geen geld meer is om personeel te betalen of nieuwe goederen te kopen dan kan jouw bedrijf hierdoor failliet gaan. Ook als alles helemaal volgens de planning loopt is er dus een risico dat je failliet gaat. Vooral in branches waarbij er grote hoeveelheden producten verkocht worden met een klein winstmarge zijn de gevolgen erg groot. Gelukkig is een dergelijke situatie wel te voorkomen. In deze blog leggen we je uit hoe jij geen slachtoffer wordt van een debiteur die niet kan betalen. Zo hebben we het bijvoorbeeld over kredietwaardigheid checken.

Hoe voorkom je dat jij hier ook een slachtoffer van wordt?

Een van de mogelijkheden om te voorkomen dat jij te maken krijgt met een debiteur die niet kan betalen is het kopen van bedrijfsinformatie. Als je een risicovolle klant of een grote deal hebt dan kan je de kredietwaardigheid checken. Je zoekt hiervoor een betrouwbaar bedrijf op waar je bedrijfsinformatie kunt kopen. Aan de hand van de bedrijfsinformatie kan je zien of een klant wel echt de middelen heeft om jouw producten te betalen. Als je hierna nog erg twijfelt kan je er beter voor kiezen om niet in zee te gaan met de klant of deze vragen om vooraf een aanbetaling te doen. Zo hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je helemaal geen geld ziet verschijnen.

Bij welk bedrijf kan je de kredietwaardigheid checken?

De kredietwaardigheid checken kan via internet. Op deze website verkopen ze bedrijfsinformatie van allerlei bedrijven. Ook van jouw klanten hebben ze hoogstwaarschijnlijk informatie in hun bezit. Het allerbelangrijkste is dat de informatie actueel is. Je wilt natuurlijk niet zien hoe een klant er een aantal jaar geleden voorstond, maar hoe de situatie nu waarschijnlijk is. Dit kan je alleen maar zien door actuele informatie te kopen. Met behulp van deze check zal je in de toekomst in ieder geval niet zo snel in zee gaan met een debiteur die eigenlijk niet de financiële middelen heeft.

Wat als er alsnog niet betaald wordt?

Koop je al regelmatig bedrijfsinformatie maar is het alsnog fout gegaan? Dan is het belangrijk dat je een incassobureau inschakelt. Het is misschien ook handig om in het vervolg een kredietverzekering af te sluiten. Een groot voordeel van zo een kredietverzekering is dat de verzekeraar de incasso’s verzorgt. Daarnaast krijg je gratis toegang tot bedrijfsinformatie. En wat we natuurlijk ook niet moeten vergeten is dat je in ieder geval altijd een deel van het bedrag uitgekeerd krijgt als iemand niet kan betalen! Een kredietverzekering afsluiten is dus een slimme zet.